Psykiatrins historia

Människor med avvikande beteende har fängslat mänskligheten i alla tider. Antingen trodde man att de var besatta av onda andar alternativ drabbade av ett straff utmärkt av Gud (tex. hade hemliga laster såsom hämningslös onani och straffet Gud gav dem var psykisk sjukdom, eller så trodde man att de var utrustade med gudomliga gåvor och sågs då som de främsta i stammen tex. medicinmannen, schamanen.

Antiken – Hippokrates och Galenos

Orsak: Obalans av kroppsvätskor; blod, slem , galla (gul och svart). Straff av Gud och sattes då i burar eller straffades med slag, utfrysning mm

Var: I hemmen gömda

Behandling: Förvaring, åderlåtning, kräkning, laxermedel, framkalla var ur sår.

Medeltiden

Orsak: Fortfarande obalans i kroppsvätskor. Straff av Gud

Var:  Förvaring, gudi behaglig gärning att hålla dem i burar likt djur. Burarna var gärna placerade vid torg och kyrkor dit människor kunde gå och spotta på dem, sticka käppar mellan burgallren, håna dem. Helgeandshus (1100-tal). Klostren ansvarade för dessa. Hit kom fattiga, invalider, sjuka, psykiskt störda, gamlingar, föräldralösa barn.

Behandling:  Förvaring, Skapa balans i kroppsvätskorna: laxering, åderlåtning

1700-tal

Orsak: Fortfarande obalans i kroppsvätskor. Straff av Gud. Kroppsliga fel tex. hjärnans storlek och form

Var: Hospital (till Englands äldsta mentalsjukhus Bethlam (år 1247) åkte människor för att beskåda patienterna likt djur på zoo)

Behandling: ”vård eller tortyr”, Spänntecken (användes tex. vid långbaden), fastkedjade, Kalla/varma bad, terapeutiska bad med elektriska ålar, långbad i över tre veckor, diverse andra chockbehandlingar som promenad och under promenaden ramlar de ned i en fallucka, ångest jagas bort i svänggunga, stoppad naken i en säck med myror etc. Stor påhittighet

1800-tal

Orsak: Hjärnan, kroppsligt i slutet det omedvetnas roll (Freud).

Var:  Sinnessjukhus

Behandling: Diverse chockbehandling (se ovan), lobotomi –skar tex. av nervförbindelser – patienten miste sin ångest men också sin personlighet, Hypnos, drömterapier.

1900-tal

Orsak: Hjärnan, kroppsligt, det omedvetna

Var: 1900-talet början: 3 principer: övervakning, sängbehandling och långbad. Mentalsjukhus hade bättre klan än sinnessjukhus.

Behandling:  1930 tal kom en rad nya terapier tex. insulinchocker gav så stora doserinsulin att patienten hamnade i koma, elchocker, krampterapi, samtalsterapi (Freud), Psykofarmaka 1950 tal. Först ut var klorpromazinet (Hibernal); hade dock stora biverkningar men lindrade ångest, oro, hallucinationer. Kort därefter 1960-tal kom de tricykliska preparaten tex. Anafranil som är antidepressiva och antimaniska medel. 1980 kom SSRI serotoninpreparaten sk ”lyckopiller” Zoloft, Cipramil mm  Idag finns det medel mot i stort sett allting. Bra eller dåligt?

Ett klipp om psykiatrins historia:

Walter Freeman, lobotomins fader:

Psykofarmaka

Läs i din lärobok om vad den säger om att medicinera eller inte (Medicinera eller inte).

En kritisk dokumentär kring psykofarmakas intåg i psykvården:

Psykosmedicin – verkan eller inte?

http://www.ur.se/Produkter/158783-Bildningsbyran-psykisk-halsa-Psykosmedicin-verkan-eller-biverkan?q=schizofreni

Att fundera!

Hur ställer du dig till läkemedel för att behandla psykisk sjukdom? Till vuxna? Till barn? Fördelar? Nackdelar?

Annonser

7 kommentarer till Psykiatrins historia

 1. Jamiu Makanjuola skriver:

  Psykiatrin history ser skrällig ut, men på andra sida kunde vi inte göra så mycket framsteg utan alla dom här så kallad prov tiden. Under Antiken fram till 1700talet kan man se att människor som tar hand om de psyksjuka inte förstår vad det innebar att bli psyksjuka, nästan alla behandling metod var mer baserad på att prova vad som helst.
  Under 1800-talet började de få lite mer ordning och förståelse av vad det innebar att vara psyksjuka.
  Under 1900-talet börja ett riktig framsteg i botemedel av dom psyksjuka men istället för att fokusera mer på hur läkemedel skulle fungera bäst så fokusera dom mer på deras egen vinst.
  I slutet kan man skriva att fördelarna med psykiatrins framsteg har varit mycket mera än nackdelarna när det gäller rätt recept och behandling.

 2. jeanette nyström skriver:

  Det jag har att säga är att jag tycker synd om alla dessa människor som blev torterade,hånade och behandlade som djur under alla dessa år,allt verkade vara tillåtet att prova på dessa människor som var sjuka.Det är tur att det idag finns bättre behandlingar och mediciner för de som är sjuka. Idag har man bättre kunskap och mer förståelse för att människor är olika. Jag personligen är emot tabletter av olika slag. man får tabletter för en sak men måste ta en annan för att ta den första osv, det verkar inte så svårt att få tabletter utskrivna men att få tala med en psykolog eller dylikt verkar svårare. förhoppningsvis så går forskningen framåt och fler människor får den hjälp de behöver.

  • ninaemilsson skriver:

   Javisst är det en sjystare människosyn vi har idag. OCh vi har en större förståelse för psykisk ohälsa. Varför ska det vara konstigare att ha ont i själen än i benet (kroppen). Fortfarande finns det en hel del tabu kvar.

 3. Medina Diacci skriver:

  Som vi har sett och läst har det skett förändringar genom tiderna Från sekelskiftet 1900 och framåt skedde en förändring av behandlingar och sjukhusmiljön. Miltonutrednings projektet kom över hela psykiatrin, med konkreta förslag på förbättringar till delaktighet i samhällslivet.
  Jag tycker verkligen synd om alla dessa människor som blev torterades och behandlade som djur. Jag kan inte förstå hur alla behandlings sätt var tillåtet att testa på människor. Jag är glad att vi idag har mer kunskap, förståelse och mänskligare för de sjuka. Tyvärr ser det inte ut så i de flesta håll och kanter i världen. Många med olika funktionsnedsättning lever isolerade i sina hem från samhället, då de fortfarande anses vara ett straff för tidigare synder och detta förekommer tyvärr ännu idag.

 4. michael skriver:

  Hej,
  det är bra att vetta någon ting om psykiatrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s